Finansiering fra investor

Der findes flere muligheder, når du skal finde finansiering til din virksomhed, og en af dem er finansiering fra en investor. Finansiering kan ske via en investor, der indskyder penge i en virksomhed, mod fx ejerskab i virksomheden. Hvad det mere præcist er, og hvilke fordele og ulemper der er ved det alt sammen, kan du læse mere om i artiklen her.

Hvad er egenkapital?

Egenkapital er kort fortalt virksomhedens samlede værdi. Det er virksomhedens aktiver. Det kan være tilbageholdt overskud, maskiner, dit varelager og ejendomme. Alt det, der har værdi. Fra virksomhedens aktiver fratrækkes passiver. Det kan være gæld, lån og lignende. Det beløb, der kommer ud, er virksomhedens egenkapital. Egenkapitalen bruges dermed til at fastsætte, hvor meget virksomheden samlet set er værd.

Læs mere om kapital her.

Finansiering med egenkapital

Egenkapital er virksomhedens samlede værdi. Dermed skal finansiering med egenkapital tages fra din virksomheds samlede værdi. Det kan være med tilbageholdt overskud, hvor virksomhedens ejere beslutter at overføre overskuddet til egenkapitalen i stedet for at trække den ud. Det overskud kan så bruges til finansieringer, når behovet opstår. Det er med andre ord dine egne penge, du bruger, og derfor en rigtig god og billig kapital. Omvendt er det ikke alle, der har den mulighed. Ejer du en mindre virksomhed, eller er du lige startet, har du sjældent kapital stående.

Har du ikke overskud stående eller anden kapital, er en anden mulighed en direkte investering i virksomhedens egenkapital fra for eksempel en investor. Med en investor finder du en, der gør en investering direkte i din virksomheds samlede værdi og økonomi, de overfører penge til virksomhedens egenkapital. Derfor vil en investor også per definition blive medejer af virksomheden ved en eventuel investering. Det er der fordele og ulemper ved. Hvilke, skal vi se på i det næste.

Du kan læse mere om finansiering og muligheder lige her

Hvad er en investor?

En investor er en person, et selskab eller en virksomhed, som har risikovillig kapital at investere i din virksomhed. Fordi der er en vis risiko forbundet med investeringen, forventer investoren ofte at få et tilsvarende stort afkast. Hvis virksomheden ikke bliver en succes, mister investoren nemlig ligesom ejeren sine penge. Derfor vil en investor ofte have en række krav til virksomhedens forretningsstruktur og potentiale. Det kan være til virksomhedens indtjeningspotentiale, og at du hurtigt kan generere indkomst. Forskellige investorer vil have forskellige krav til virksomheden. Nogle er mere fokuserede på at tjene penge end andre, og det kan naturligvis være afgørende for din virksomhed. Der findes groft sagt to forskellige investorer. 

Business Angel

En business angel er i princippet det samme som en investor, og mange af de samme forhold går igen, når de vurderer virksomheden og teamet bog. Men her er det bare ofte formuende privatpersoner, som investerer i især start up-virksomheder. Modsat almindelige investorer har en business angel ikke nødvendigvis kun ambitioner om at maksimere deres investering. Det kan også være con amore-projekter, hvor investoren også bare finder virksomheden interessant. Deraf betegnelsen business angel, virksomhedsengel, fordi investoren kan investere i projekter, der ellers har svært ved at finde investering. Hvis du ejer en virksomhed eller skal til at starte en op, kan det være relevant for dig at finde en business angel.  

Venturekapitalist

En venturekapitalist kommer af venturekapital, som er risikovillig kapital. Det er altså en risikovillig investor. Det er ofte velhavende personer, som derfor har råd til at miste deres penge. Det vil ofte være investeringer i start ups og små virksomheder.  De har ekstra meget opmærksomme på, om din virksomheds produkter eller services er profitable. Men uanset, hvor meget man tror på et produkt, er det et sats. For man ved ikke, hvordan det præsterer uden konkrete erfaringer. Derfor forventer venturekapitalisten også at få et tilsvarende højt afkast – en tilsvarende høj ejerandel og deraf medbestemmelse – for sin investering. Hvis du står og skal starte en virksomhed op, kan det være relevant for dig at finde en venturekapitalist. 

Hvor finder du en investor?

Der er flere steder, du kan lede, når du skal finde en investorDu kan starte med at opsøge fire innovationsmiljøer, som tilsammen har 1,7 millioner kroner at investere i virksomheder, også start ups. Hvis de tror på dig og din forretningsplan, så kan de hjælpe med kapital. Du kan læse mere på deres hjemmesider: 

En anden mulighed er Eifo, som de seneste år har fået tilført ressourcer, så det er en mere markant og vigtig spiller på markedet. Hvis du har et stort skaleringspotentiale og globale ambitioner, kan du søge om at få del i Vækstfondens kundeportal med potentielle investorer. Der findes en række andre portaler, som formidler kontakt mellem virksomheder og investorer. Her kan nævnes Dealhub, som er gratis. Derudover kan du også bruge dit eget netværk.

Har du tjek på din salgspitch?

Når du skal præsentere din virksomhed for en eller flere potentielle investorer, vil du ofte få brug for et godt salgspitch. Et godt salgspitch er i princippet et sammenkog af din forretningsplan. Du bør komme ind på: 

 • Hvem du er, og hvorfor kan du skabe en succes?
 • Hvilket problem din virksomhed løser? 
 • Hvordan din virksomhed løser problemet.  
 • Hvad du mener, du kan bruge en investor til. 

Ulemper ved en investor

Nogle af de fordele, der er ved en investor, kan også være ulemper. Når du får en ind, som også ejer en del af din virksomhed, er du nødt til at høre på hans eller hendes ideer – og dét, selvom du ikke tænker, ideerne ikke er specielt gode. Det kan nemlig være en vanskelig omstilling, at du har haft den fulde kontrol med virksomheden og ikke har det længere. Nu er der en anden, der også har en mening om det alt sammen. 

Fordele ved en investor

Den oplagte fordel ved, at du finder en investor er, at du får tilført kapital. Den kan du bruge på daglig drift, på at investere i potentielle kunder og dermed skabe vækst eller på akutte udgifter. Du forhøjer virksomhedens samlede værdi, altså din virksomheds egenkapital, og får kredit, så du kan realisere dine ideer. Du får også ofte en erfaren erhvervsdrivende, som måske har arbejdet med et produkt, der ligner dit, måske har han eller hun tidligere startet en række virksomheder og ved, hvad det kræver, og hvad der er af muligheder og udfordringer. Du får altså en ind, som bidrager med kredit og oveni erfaringer, ressourcer, ideer, et stort netværk og meget andet. Da din investor har penge i dit foretagende, vil I ofte arbejde tæt sammen, så kemien skal helst være god, og du skal være parat til at høre på de ideer, han eller hun kommer med.  

Hurtige fordele

 • Du får tilført kapital til din virksomhed. 
 • Du får flere ressourcer. 
 • Du får adgang til din investors netværk. 
 • Du får en ind, som har mere erfaring end dig. 
 • Du får en, som siger god for din virksomhedside. 

Det skal du huske, når det gælder hjemmearbejde

Hvis du driver virksomheden hjemmefra, er det vigtigt, du prioriterer gode arbejdsforhold og godt arbejdsmiljø. Du arbejder sikkert mange timer hver dag. Det er ærgerligt, hvis du pludselig må skære i timer, fordi kroppen siger fra. Er du arbejdsgiver, kan der være mange fordele forbundet med, at medarbejdere kan arbejde hjemme. Det giver dem fleksibilitet og kan være med til at sikre god trivsel. Som arbejdsgiver skal du dog være opmærksom på, at arbejdsmiljøloven også gælder, hvis dine medarbejdere har skærmarbejdere hjemme regelmæssigt. Med regelmæssigt menes mindst en arbejdsdag om ugen eller minimum 2 timer hver dag.  

Mange oplever også både stress og ensomhed, når de i længere perioder arbejder hjemme, og det kan have store konsekvenser for trivsel og det generelle arbejdsmiljø. Ligesom i det daglige på arbejdspladsen kan du som arbejdsgiver hjælpe til med, at dine medarbejdere trives, også når de arbejder hjemme. HK har lavet en liste med noget af alt det, du skal være opmærksom på:  

 • Sørg for klare aftaler og mål.  
 • Hjælp med at udarbejde faste rutiner. 
 • Sørg for, det er muligt at holde kontakt med kolleger.   
 • Opmuntre til pauser væk fra skærmen.  

Du kan læse endnu mere om, hvordan du indretter en hjemmearbejdsplads i denne artikel om opgradering af hjemmekontoret på vores forbrugsproduktside KreditNU.

Hvilke andre muligheder findes der?

Hvis du søger finansiering og ikke er et sted, hvor det giver mening for dig at lede efter en investor, findes der heldigvis andre muligheder. Du kan overveje et erhvervslån i banken eller hos Broaden. Vi tilbyder erhvervslån i mellem 5.000 og 75.000 kroner, uanset om du først skal til at starte eller allerede ejer en virksomhed, der er i drift.